09:19u


Omdat we ‘met twee woorden’ willen spreken ook.. spreken we nog steeds in de waarschijnlijke vorm in plaats van in de zekerheidsvorm.

Maar eigenlijk is die waarschijnlijkheid al lang verleden tijd.


Wat weten we nu eigenlijk al over ons?

-Het “lijkt” er zeer sterk op dat we (zwaar) HSP zijn en dat zowel zintuiglijk als gevoelsmatig.

-Ook die hoogbegaafdheid, die op mentaal vlak bij ons als ‘creatieve hoogbegaafdheid’ wordt getypeerd, kunnen we dus eigenlijk totaal niet meer ontkennen.

-Een eidetisch geheugen?.. Neen, dat denk ‘k niet. Ook al is dat meer dan eens gesuggereerd.. We kunnen gewoon goed onthouden, meer niet. Dus we houden het liever bij het spreekwoordelijke ‘olifanten geheugen’.

-Daarnaast wezen een resem ’testjes’ ook uit dat we onder andere een multipotentialite zijn.

-Trouwens, geloof het of niet.. maar volgens het tijdstip van baren zijn we waterman-waterman.

-Vuur Draak in China..

-En uit het herhaaldelijk invullen van de Myers-Briggs personality type assessment test komt van de 16 mogelijke persoonlijkheidstypen steeds opnieuw het INFJ-type als persoonlijkheidstype naar voor. Voor elk van ons! How freaky funny is that?

Hoe meer dat we lezen en leren over al het bovenstaande –over ons dus eigenlijk– hoe duidelijker een aantal zaken worden.

Het beangstigd ook wel, want met een pijnlijke accuraatheid steekt het de vinger ongenadig diep in heel wat (open en etterende) wonden.

Het laat ook zeer beklemmend voelen hoe die “opvoeding” elke valkuil, die al die persoonlijkheidskenmerken op zichzelf al in zich dragen, wagenwijd open gezet heeft..

En hoe elk van onze “opvoeders”, doorheen heel ons bestaan, ons richting.. ‘k wou eigenlijk schrijven “ons richting die valkuilen geduwd hebben”.. maar dat klopt niet.

Die hebben ons niet ríchting die valkuilen geduwd.

Die hebben ons daar ín geduwd.

In geduwd, in gesméten.. ..en in geslagen zelfs..

En elke keer dat we er probeerden om eruit te kruipen.. stamp(t)en ze ons er weer in..

Bedoeld en onbedoeld.. Bewust en onbewust..

En eigenlijk gebeurt dat “dikwijls” nog steeds.

Ook door mezelf ondertussen hè ..

Templates‘ you know..

Schema’s in m’n brein..

Geïnstalleerd door die (algemeen heersende) “opvoeding” en die “opvoeders“.

-dat ‘k niets waard ben; niets kan; niet deug; geen respect verdien; een zeveraar ben; een fantast; een idioot; alleen maar zo ‘doe’ omdat ‘k speciaal wil zijn; een nietsnut ben; een ziek, slecht kind; een leugenaar; een komediant; de grootste dommerik die er rondloopt; … –

En die schema’s zijn zo sterk.. voelen zelfs ergens –omdat het het enige is dat we kennen ook– absurd “veilig” ook.. waardoor het zeer moeilijk is om ze ‘los‘ te laten..

‘k Ken ook niets anders!Hoe doorbreek je zulke schema’s?

Hoe nemen we “KEUZE”, onze vrije wíl!, -wat ons door die opvoeders en die opvoeding volledig ontnomen is- (terug) in eigen hand!??

Hoe nemen we “AUTONOMIE” -wat ons ook volledig ontnomen is, nooit toegestaan is- in eigen hand!??


𝒾∂เรᗪ𝔫©️MMXXII

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *